Tekintsünk saját egészségünkre is, minden tekintetben úgy, mint a házéra

A házunk komplex szerkezet. Az egy dolog, hogy fűtjük, ha kint hideg van, de belátjuk azt is, hogy ez nem mindig elég. Ha szökik valahonnan a hő, köznapiasan mondva “az utcát fűtjük”, akkor alapvető, hogy meg kell ennek okát szüntetnünk. Nem elég, hogy többet fűtünk, sőt kicsit butaságnak tűnik ez a hozzáállás. Jó szigeteléssel inkább elérjük, hogy a hőt bent tartsuk.

Mindenkinek, aki ezt nem látja be – vagy esetleg az élet más területén tanúsít ilyen dolgokban felelőtlen magatartást -, azt javaslom tekintsen mindenre úgy, mintha a saját teste lenne. Sőt, a legfontosabb, hogy a saját testünk ilyetén működését megértsük, és minden más csak azután kell következzen. Ha bajunk van, ne úgy oldjuk meg, hogy kizárólag gyógyszerszedésre támaszkodunk. Ha módunkban áll, az életvitelünkön változtassunk, hogy megszüntessük a gondok forrását! A testünk még inkább komplex rendszer. Azt kell belátnunk, hogy nem csak az a betegség, ami fizikailag fáj, és teszem azt, gyulladásos vagy egyéb tünetei vannak. A mi családunkat például majdnem tönkretette egy súlyos probléma, mert nem tekintettünk rá betegségként, amit szakembernek kell kezelni. Végül ez segített: Az alkoholizmus fokozatai – hol kezdődik valójában az alkoholbetegség? Súlyos téma, én tudom, de ha elolvassuk, amit linkeltem, sokan megvilágosodhatunk azonnal, hogy mindenre van szakszerű segítség.

A Minnesota-modell, amiről szintén tájékozódhatunk a linken, ami a felepulok.hu oldalra vezet, már a múlt század közepétől betegségként kezeli ezt is, mert úgy is kell kezelni! Ha nagyobb a probléma, annak megoldására találta ki a fenti oldal a 28 napos felépülési programot, ami egy intenzív terápia. Sokkal nagyobb eséllyel gyógyulhatunk meg a segítségével, mint máshogy, és még utógondozásra is lehet szükség, ami ennél a társaságnál szintén biztosított.

Olvassunk utánuk, ha a családunkban érzékeljük annak esélyét, hogy valakit éppen kezd kicsinálni az alkohol. Mert náluk jobb terápiát maximum csak kevesen tudnak nyújtani erre, és legalább nem a sötétben fogunk tapogatózni. Meg kell tudnunk minden ilyen esetben, pontosan, hogy mik az alkoholizmus fokozatai, és valójában hol kezdődik az alkoholbetegség. Szerintem ezt nagyjából bárkinek lehetne ajánlani, akinek a családjában gyakori vendég az alkohol, mert idővel mindenkire rossz hatással lehet, és sokan gyakrabban koccintanak a kelleténél. No és a felepulok.hu-ban az még a jó, hogy nem csak az érintett kommunikálhat velük. Más magánrendelőkben, értelemszerűen a beteg az, aki,az adatai megadásával jelentkezik, és elmondja, mitől szenved. Az alkoholbetegségnél ez nem mindig fog menni. Jobb, ha a családtagok éberek, mert lehet, hogy majd nekik kell lépni. Ehhez kell tudniuk mindent az alkoholizmus fokozatairól.

Szeretem ebben az oldalban a közvetlenséget. Hogy megkapóan szólnak az érintettekhez, ami nem csoda. Egészen megható a története az alapítóknak ugyanis. Az ő családjuk is ki volt téve annak, aminek a miénk is, és ők kiválóan túl tudtak lépni. Látják belülről, min megy keresztül az, aki nem tud szabadulni a szenvedélyétől. Sőt, mi több, természetesen rengeteg tanult, rég praktizáló szakemberrel dolgoznak, hogy minél hatékonyabban segíthessenek. Minden általam most említett dolgot ellenőrizhetünk a website-jukon. És ahogy írtam, nem fogjuk érezni azt a ridegséget, mint más egészségügyi szolgáltatóknál, olykor. Hanem kezdettől világos lesz, hogy ők együtt tudnak velünk érezni, mert maguk is átélték, leküzdötték. Náluk elszállhatnak a félelmeink, úgyhogy bátran jelentkezzünk ha baj van!