Energetikai tanúsítvány árak – szigetelés után érdemes…

Szigetelés után érdemes lehet újra csináltatni a ház energetikai tanúsítványát, hiszen ez jelentősen megváltoztatja azt, hogy mennyiért lehet befűteni egy épületet, vagy lakást. Ennek megfelelően pedig nagyon-nagy szerepe van abban, hogy milyen lesz az ingatlan energetikai besorolása. Minél jobb, annál jobban örülhet a tulajdonos – kivéve talán akkor, hogyha pont egy pályázathoz kéne valami kevésbé klassz besorolás. Azt azonban, hogy hol tartanak az energetikai tanúsítvány árak, a végleges kategorizálás nem befolyásolja.

A konkrét összegeket persze nem szívesen teszik közzé a szolgáltatók, hiszen ez egy olyan szolgáltatás, aminek meglehetősen sok variánsa jöhet szóba, amikor ténylegesen a kivitelezésre kerül sor. Egyáltalán nem mindegy például, hogy Budapesten, vagy valahol Debrecen mellett kell a szükséges felmérést elvégezni. De ez csak egyetlen kiragadott példa a sok közül.

Ennek ellenére az e-tanusitas.eu mégis egy olyan vállalkozás, ahol az energetikai tanúsítvány árak egy az egyben megtalálhatók a weben egy könnyen értelmezhető, táblázatos formában. Az ő árképzésükben az a befolyásoló tényező, hogy egyrészt hol van az épület, tehát vidékre kell-e menni felmérni, vagy Budapesten lehet maradni. Aztán másrészt az is megszabja az árat, hogy lakásról van-e szó, vagy egy nagy családi házról. Szerintem ezen sincsen mit túlmagyarázni, egy társasházi lakás esetében nyilvánvalóan kevesebb olyan felület lesz – a szó szoros és átvitt értelmében is -, amit meg kell vizsgálni, mint egy családi ház esetében. Ami pedig még összecseng ezzel a dologgal, az nem más, mint a négyzetméter. Itt ugyanis négyzetméterre lehet vonatkoztatni az energetikai tanúsítvány árakat. Ebben sincs azt hiszem semmi meglepő, hiszen minél nagyobb egy ingatlan, annál több néznivaló lesz benne, így annál több munkát ró a személyes felmérést végző szakemberre.

Ha megnézzük, hogy mit adnak ki ezek az értékek, akkor egy nagyon barátságos táblázatot kapunk, már ami az árakat illeti. Mindent megtalálhattok ti is az e-tanusitas.eu oldalán, de szemléltetésként kiragadnék néhány energetikai tanúsítvány árat.

Egy átlagos budapesti lakás energetikai tanúsításának ára a helyszíni felméréssel együtt természetesen 15 990 és 20 990 forint között mozog. Ha egy átlagos méretet nézünk, akkor mondjuk egy 60 négyzetméteres lakás esetében bruttó 17 990 forintot kell kifizetni az e-tanusitas.eu-nak azért, hogy a felméréstől számított akár már egy napon belül küldjék az elkészített energetikai tanúsítványt. Ha ugyanezt egy családi házra vonatkoztatva nézzük meg, szintén Budapesten, csak mondjuk egy kicsivel nagyobb esetben, akkor azt lehet mondani, hogy egy 85 négyzetméteres családi ház tanúsítása 22 990 forintba kerül. Ha a vidéki opciókat nézzük végig, akkor azok az előző sorrendet tartva úgy alakulnak, hogy bruttó 21 990 forint, illetve bruttó 26 990 forint.

Amennyiben érdekelne a további energetikai tanúsítvány árak, vagy az egész folyamattal kapcsolatban szeretnétek egy átfogó képet kapni, akkor mindenképpen látogassatok el az e-tanusitas.eu weboldalra.